[ Pobierz całość w formacie PDF ]
warstwy, to jednak dzięki zgrupowaniu drobnych wiórów o większej zawartości kleju
w pobliżu płaszczyzn są zbliżone pod względem właściwości do płyt
wielowarstwowych.
- Płyty warstwowo frakcjonowane to płyty warstwowe, w których wszystkie lub
najczęściej tylko warstwy zewnętrzne są frakcjonowane. [1, s. 22]
3. Podział płyt wiórowych prasowanych ze względu na kształt i wymiary wiórów:
- Płyty wiórowe standardowe to płyty ogólnego przeznaczenia, wytworzone
z normalnych wiórów płaskich lub wiórów drzazgowych.
- Płyty wiórowe z warstwami zewnętrznymi z mikrowiórów to płyty
wielowarstwowe, w których warstwy zewnętrzne są wykonane z bardzo drobnych
wiórów, tzw. mikrowiórów nadających powierzchniom płyt bardzo małą
chropowatość. Płyty te nadają się szczególnie do produkcji mebli.
Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
41
- Płyty wiórowe płatkowe (Flakeboard) to płyty wytworzone z wiórów płaskich
o większej szerokości nadające wiórom kształt płatków. Płyty te są produkowane
głównie w USA do celów budowlanych.
4. Ze względu na rodzaj zaklejania płyty, można je podzielić na dwa typy:
- Typ V 20 to płyty nieodporne na działanie czynników atmosferycznych
i przeznaczone do stosowania w warunkach, w których może występować jedynie
krótkotrwałe pośrednie lub bezpośrednie nawilżenie płyty.
- Typ V 100 to płyty odporne na działanie czynników atmosferycznych
i przeznaczone do stosowania w warunkach, w których może występować
długotrwałe nawilżenie lub krótkotrwałe zamoczenie płyt. [1, s. 22]
5. Ze względu na gęstość płyty dzieli się na:
- lekkie o gÄ™stoÅ›ci do 500kg/m³
- Å›rednie-cieżkie o gÄ™stoÅ›ci 500- 750kg/m³
- ciężkie- o gÄ™stoÅ›ci ponad 750kg/m³
6. Ze względu na grubość rozróżnia się płyty:
- cienkie grubości do 7mm
- średniej grubości 7 - 25mm
- grube powyżej 25mm
7. Z uwagi na przeznaczenie, płyty dzieli się na płyty ogólnego przeznaczenia i płyty
modyfikowane w toku wytwarzania w celu nadania lub polepszenia określonych ich
właściwości. Oprócz wymienionych płyt specjalnego przeznaczenia są produkowane płyty:
- grzyboodporne (typ V 100G) o zwiększonej odporności na działanie grzybów
rozkładających materiał lignocelulozowy,
- trudno palne - o zwiększonej odporności na działanie ognia. [1, s. 22]
Surowiec
- drewno okrągłe (papierówka)
- zrębki
- trociny, wióry i ewentualnie pył drzewny
- niedrzewne surowce lignocelulozowe (pazdzierze lniane i konopne, bagassa, słoma, juta,
łuska zbożowa, archidowa)
- drewno poużytkowe
- kora
1. Surowiec na warstwy zewnętrzne
- lekkie i średnio ciężkie gatunki iglaste (sosna, świerk)
- lekkie i średnio ciężkie gatunki liściaste rozpierzchłonaczyniowe (topola, olcha,
brzoza, wierzba)
2. Surowiec na warstwy wewnętrzne
- ciężkie gatunki liściaste rozpierzchłonaczyniowe (buk)
- ciężkie gatunki liściaste pierścieniowonaczyniowe (dąb)
Ocena jakości surowca
- zdrowotność-niedopuszczalna jest zgnilizna i fałszywa twardziel
- brak zanieczyszczeń metalowych i mineralnych
- zawartość kory do 10 %
- wilgotność w granicach 30-60 %
- stopień rozdrobnienia jest określany na podstawie analizy sitowej w przypadku zrębków
(grubość do 13 mm, długość do 60 mm)
Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
42
Przygotowanie surowca
Dostawa surowca drzewnego do zakładów produkcyjnych odbywa się wagonami
kolejowymi lub samochodami.
Składowanie surowca drzewnego ma za zadanie:
- zmagazynowanie zapasu surowców zapewniającego ciągłość produkcji;
- sezonowanie surowca w celu doprowadzenia go do wymaganej wilgotności;
- ochronę magazynowanego surowca przed niszczącym działaniem czynników
klimatycznych i biologicznych.
Przygotowanie surowca drzewnego ma na celu:
- usunięcie zanieczyszczeń;
- częściowe lub całkowite usuniecie kory;
- dostosowanie wymiarów i postaci surowców drzewnych do urządzeń wytwarzających
wióry.
Rozdrabnianie surowca na zrębki
Wióry wytwarzane ze zrębków mają gorszą jakość niż wióry z drewna
nierozdrobnionego, dlatego są stosowane na warstwy wewnętrzne. Na zrębki przerabia się
surowiec gorszej jakości (żerdzie, tyczki, drobnica) i drzewne odpady. Zrębki produkuje się
w rębarkach. Mogą być one bębnowe lub tarczowe (szybkoobrotowe, wolnoobrotowe).
Wytwarzanie zrębków charakteryzuje się bardzo dużym kątem cięcia w stosunku do kierunku
włókien drewna. Cięcie następuje w kierunku prostopadłym lub wzdłużno-prostopadłym, pod
kÄ…tem 45°.
Uzyskany materiał ma długość do 60 mm (do płyt stosuje się zrębki o długości ok. 35 45
mm), a grubość do 13 mm. Wymiar szerokości jest nie większy niż długość. Najważniejsza
jest długość, bo na grubość i szerokość nie mamy wpływu. Zasadniczo mamy do czynienia ze
zrębkami, jeżeli przeszły one przez sito o oczkach 32x32 mm a zatrzymały się na sicie 6 x 6
mm. Zastosowanie zrębków ułatwia mechanizację transportu, składowania i zasilania
skrawarek. [1, s. 84]
Rys.10. Schemat rębaka bębnowego: 1) wał nożowy, 2) noże, 3) dolny zespół posuwowy, 4) górny wychylny
zespół posuwowy, 5) przeciwnóż, 6) sito do zatrzymywania niedorębów. [1, s. 85]
Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
43
Wytwarzanie wiórów
Wytwarzanie obejmuje zespół operacji technologicznych, których celem jest uzyskanie
wiórów o wymiarach, kształtach i innych cechach wymaganych dla określonego procesu
produkcji płyt wiórowych:
- skrawanie wiórów
- rozdrabnianie wiórów
- domielanie wirów
- sortowanie wiórów
Skrawanie wiórów
Ma na celu podział drewna na wióry określonej grubości. Do skrawania służą skrawarki.
Mogą one być tarczowe, wałowe i z głowicą nożową. Skrawanie odbywa się w kierunku
poprzecznym lub wzdłużno-poprzecznym. Grubość wiórów jest równa grubości skrawanej
warstwy drewna. Długość uzyskuje się przez jednoczesne dzielenie skrawanej warstwy
w kierunku prostopadłym. Szerokość jest uzależniona od niekontrolowanego dzielenia się
wiórów w kierunku równoległym. Na proces skrawania wpływają:
- gatunek drewna (opór rośnie z gęstością)
- postać i wymiary drewna (nieregularność)
- wilgotność (musi być powyżej 30 %)
- grubość wiórów (mała-duża chropowatość)
- stan noży (muszą być ostre)
Rys. 11. Schemat skrawarki wałowej; 1) wał nożowy, 2) podajnik, 3) noże zębate, 4) łańcuch z zabierakami,
5) wylot wiórów. [1, s. 102]
Rozdrabnianie wiórów
[ Pobierz całość w formacie PDF ]