[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Owoce i soki
Inna wa\na sprawa: nagminny błąd to ignorowanie zawartości
węglowodanów w owocach i sokach owocowych. Szklanka soku owocowego
(250 ml) zawiera 20-30 g cukru (czyli 2-3 jednostki chlebowe). Znaczne
spo\ycie owoców i warzyw, nawet w postaci soków, nie jest ani zdrowe, ani
dobrze tolerowane przez organizm. Sok owocowy to prawie wyłącznie słodka
woda z kilkoma utopionymi w niej witaminami. Lepiej zjeść naturalny owoc,
bo wówczas \ołądek ma przynajmniej szansę poczuć sytość, zanim jeszcze
spo\yjemy zbyt du\o cukru.
Zwyczaj wypijania du\ych ilości soków owocowych nie ma uzasadnienia.
Ludzie dopiero od kilku tysięcy lat uprawiają drzewa owocowe, a wyciskanie
soku z owoców jest ju\ zupełnie nowym wynalazkiem. Pomysł, \e surowe
owoce i warzywa niezwykle słu\ą zdrowiu, narodził się zaledwie kilka
dziesięcioleci temu w odpowiedzi na badania nad witaminami, ale teoria ta
została ostatnio zdyskredytowana.
Istnieje wiele warzyw o znikomej ilości węglowodanów, ale właściwie nie ma
takich owoców. Sławna amerykańska piramida zdrowia, która zaleca jedzenie
5-9 porcji owoców i warzyw dziennie, jest wręcz niebezpiecznie pozbawiona
zasadności. Uwa\amy, \e owoce i warzywa, a tak\e soki z nich otrzymywane,
nie przynoszą organizmowi takich korzyści jak tłuszcz i produkty białkowe.
Alkohol
Rozkład metaboliczny alkoholu prowadzi do aldehydu octowego, a potem
kwasu octowego i przypomina raczej rozkład kwasów tłuszczowych.
Stwierdzenie, na ile alkohol mo\na traktować oddzielnie od cukrowców,
wymaga badań eksperymentalnych. Zgodnie z tym, co wykazała nasza
praktyka, jeśli będziemy ograniczać ilość cukru i mąki w diecie, to niewielka
dawka alkoholu mo\e zostać włączona bez \adnych szkodliwych skutków.
Jedna czy dwie butelki piwa lub kilka kieliszków wina nie wyrządzą krzywdy
nikomu zdrowemu. Dozwolone są te\ umiarkowane ilości alkoholi mocnych,
natomiast nale\y unikać słodkich napojów alkoholowych, czy to koktajli, czy
słodkich wódek. Czysta wódka lub wódka lub wódka z wodą sodową stanowi
lepsze rozwiÄ…zanie.
Przyrządzanie mięsa
Zazwyczaj lepiej ustanawiać jak najmniej obowiązujących zasad, ale za to
trzymać się ściśle tych, które rzeczywiście stanowią o ró\nicy jakości
po\ywienia. Na pewno mięso pieczone i gotowane nie jest jednakowo
wartościowe, co najlepiej widać na tłuszczu. Ugotowany tłuszcz jest nadal
biały, podczas gdy usma\ony lub upieczony robi się przezroczysty. Powodem
jawi się przemiana, jakiej podlegają kwasy tłuszczowe poddane działaniu
wysokich temperatur w obecności tlenu. Poza tą wyrazną ró\nicą właściwie
nic nie mamy przeciw pieczeniu, nie chcemy te\ sugerować, \e gotowanie
jest lepsze. Jak by nie patrzeć, ro\en jest o wiele starszym urządzeniem
kuchennym ni\ garnek. Mo\na więc przyjąć, \e ewolucja znalazła ju\ sposób,
by przystosować nas do tych ubocznych skutków rozwoju społecznego.
Niektórzy badacze uwa\ają, \e pieczone mięso bywa rakotwórcze, ale jak
dotąd \adne powa\ne badania nie potwierdziły tej teorii.
TÅ‚uszcz
Jedyna nadzieja na utrzymanie diety niskowęglowodanowej i osiągnięcie
po\ądanych skutków wią\e się ściśle z zastąpieniem węglowodanów
tłuszczem. Ludzie nie mogą się ^od\ywiać wyłącznie białkiem. W pewnych
krajach Ameryki Zrodkowej karmienie uwięzionych oponentów politycznych
wyłącznie chudym mięsem było "eleganckim" sposobem na pozbycie się ich,
bez uciekania się do bardziej drastycznych sposobów. Po kilku miesiącach
pojawiała się biegunka, a wkrótce po tym następowała śmierć. Stefansson
opisywał podobny łańcuch zdarzeń u kanadyjskich Eskimosów zmuszonych
do \ywienia się chudym mięsem karibu, bez mo\liwości łowienia i spo\ywania
tłustych ryb.
Dziś wiadomo ju\, \e pewne kwasy tłuszczowe maj ą kluczowe znaczenie dla
zdrowia człowieka; kwasy te, zwane niezbędnymi kwasami tłuszczowymi,
muszą być spo\ywane z pokarmem. Choć węglowodany i tłuszcz nie
równowa\ą się w pełni, to jednak w jakiś sposób się zastępują. Teoretycznie
jest to zrozumiałe, poniewa\ węglowodany zostają najpierw przekształcone w
tłuszcz, a dopiero potem tłuszcz słu\y do wytwarzania energii.
Wydaje się logiczne i zrozumiałe, \e ka\dy, kto je mniej węglowodanów,
powinien konsumować więcej tłuszczów. Ale w rzeczywistości mo\na się
spotkać z zaskakującą praktyką: ludzie, próbujący stosować dietę
niskowęglowodanową, nadal chcą jeść mało tłuszczu. Dlaczego? Przyczyną
jest lęk przed tłuszczem.
Przedstawiliśmy w tej ksią\ce liczne dowody na to, \e to właśnie
węglowodany są winne rozregulowania fizjologii człowieka i stanowią
przyczynę wielu chorób. Tak długo, jak dzienna porcja węglowodanów nie
przekracza 70-80 g, dieta o du\ej zawartości tłuszczu nie tylko nie jest
szkodliwa, ale wręcz okazuje się niezbędna dla zdrowia organizmu. Pamiętaj,
\e dieta niskotłuszczo-wa została oparta na błędnych obserwacjach,
utrwalanych od pokoleń i wtłoczonych w świadomość społeczeństwa za
pośrednictwem mediów. Osoby, które nie zwiększą ilości tłuszczu w celu
zrekompensowania odstawionych węglowodanów, będą próbowały
zaspokajać głód większą ilością białka roślinnego i zwierzęcego. Pamiętaj, \e
na przykład nie\yt \ołądka nie mo\e zostać wyleczony bez udziału tłuszczu.
O wiele zbyt często ludzie pamiętają, \e cierpieli na niestraw-ność po tłustym
posiłku. Ale bądz pewien, \e posiłek ten zawierał te\ ogromne ilości
węglowodanów, a tak\e ostre przyprawy i, być mo\e, alkohol.
PODSUMOWANIE ZASAD śYWIENIA NISKOWGLOWODANOWEGO
W naszym opracowaniu ka\de 12 gramów węglowodanów nazywane jest
jednostką chlebową. Dozwolona dzienna porcja węglowodanów wynosi 6 lub
mniej jednostek chlebowych, przy nie ograniczonej ilości innych składników
pokarmowych. Osoby dorosłe po 45 roku \ycia, a tak\e chore na serce i
cierpiące na jakieś schorzenie autoagresyjne, powinny zaczynać terapię od 8-
9 jednostek chlebowych na dobÄ™. W tabeli zamieszczonej na stronach 274-
278 podano zawartość węglowodanów (w jednostkach chlebowych) w
ró\nych popularnych produktach spo\ywczych. Istnieje wiele innych ksią\ek,
prezentujÄ…cych podobne zestawienia. Wa\ne jest, aby w wypadku
produktów, które nie znalazły się w tabeli, poznać zawartość węglowodanów
czystych, to znaczy takich, które mogą zostać przetworzone metabolicznie.
Osobom,
266
267
pragnącym znacznie zredukować zagro\enie rozmaitymi chorobami i uzyskać
jak najlepszą szansę na wyleczenie z dolegliwości ju\ nabytych, zalecamy
dietę uwzględniającą najwy\ej 72 gramy węglowodanów dziennie.
Produkty pochodzenia zwierzęcego mogą być spo\ywane bez ograniczeń.
Mo\esz jeść jaja, sery, śmietankę, wszystkie rodzaje mięsa, w tym ryby,
wieprzowinę, drób, a tak\e tłuszcze zwierzęce. Masło mo\e być
konsumowane bez ograniczeń, poniewa\ dostarcza niezbędnych tłuszczów
potrzebnych do zastąpienia węglowodanów bez ogromnych ilości białka. Co
więcej, masło zawiera du\o witamin oraz innych wa\nych składników
od\ywczych. Lepiej unikać większych ilości tłuszczów wielonienasyconych (a
zwłaszcza tłuszczów trans spotykanych m.in. w margarynie). Tłuszcze te są
zwykle wysoce przetworzone i coraz częściej ich wartość zdrowotna
poddawana jest krytyce.
Najlepszym olejem roślinnym jest oliwa. Zawiera ona 75% kwasu oleinowego
(długołańcuchowego kwasu jednonienasyco-nego), 13% nasyconego
tłuszczu, 10% kwasu linolowego i 2% kwasu linolenowego (dwa ostatnie są
niezbędnymi kwasami tłuszczowymi). A jednak oliwa nie powinna być
jedynym tłuszczem w jadłospisie człowieka. Masło, olej kokosowy czy olej [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • freetocraft.keep.pl
  • Strona Główna
  • Heggan_Christiane_ _Nigdy_nie_mow_nigdy
  • Agatha Christie Zagadka Błękitnego Expresu _Tajemnica Błękitnego Expressu_
  • Feehan, Christine Dark 12 Dark Melody
  • Christine Feehan Dark 05 Dark Challenge
  • Leigh Lora Twelve Quickies of Christmas 04 Sarah's Seduction
  • James Beau Seigneur Christ Clone 3 Acts of God
  • Christine Merrill Paying the Virgin's Price (pdf)
  • Montella Christian Graal 01 Bezimienny rycerz
  • 329. Rimmer Christine Narzeczona nocnego jezdzca
  • Christopher Pike [Remember Me 03] The Last Story (pdf)
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jasekupa.opx.pl